Project Fondatie
Woonhuisinrichting met ode aan traditie
De bouwheer bezat een heel duidelijke visie over zijn toekomstig huis en wilde vanaf aanvang samenwerken met een interieurarchitecte. Uiteindelijk ontwierpen we met ons team zijn droomhuis tot in de kleinste details, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Voor het exterieur van de gevel lieten we ons inspireren door de begijnhofwoningen van Hoogstraten en Brugge. De grootste uitdaging bestond erin om – al spelend met de raampartijen – oog te houden voor de juiste verhoudingen. We tekenden de ramen vooraf uit op ware grootte om de perfecte verhoudingen te zoeken in de kleine ruitverdeling. Daarnaast vergde ook het ontwerp van een mooie schouw – met daarin alle technische buizen vakkundig verwerkt – een uitvoerig onderzoek. Bovendien besteedden we veel aandacht aan de gevelafwerking, zoals bij de overgang van het dak naar de gevel én de fijne aansluiting van de tegelpannen met de zijgevel. We gebruikten gerecupereerde tegelpannen van Terreal als ode aan de rijke kleitraditie.
Het interieur kreeg een hedendaagse uitstraling. De bouwheer streefde naar een erg expressief karakter voor de inkomhal. Daarom creëerden we een indrukwekkende trappenpartij die alle verdiepingen met elkaar verbindt. In combinatie met de hoogte van de ruimte en het fijne lichtspel, een bijzonder indrukwekkend beeld wanneer men de woning betreedt. Een zwart metalen deur vormt de ‘poort’ naar de open woonruimte met een vloer in lichte monoliete afwerking. In combinatie met de grote raampartijen die zicht geven op de tuin, straalt deze ruimte erg veel rust uit. In de keuken gebruikten we een gerecupereerde tegel op de vloer, in combinatie met eik fineer van Dimec voor de kasten. Het keukenblad kreeg een blinkende marmer, een voorliefde van de gastvrouw. Het oorspronkelijk bureau-ontwerp moesten we, door een fout tijdens de ruwbouwwerken, last minute veranderen. Het werkblad kon namelijk niet meer doorlopen onder het raam. We losten dit erg creatief op door twee afzonderlijke werkplekken te scheppen, die verbonden zijn met een balk.
"Indrukwekkende inkomhal"
Verder was het erg belangrijk dat de woning een huiselijke en warme sfeer uitstraalt, omdat het gezin met drie jonge kinderen hier hun nieuwe thuis zocht. Aangezien een goede voorbereiding fundamenteel is, maakten we alle belangrijke beslissingen en keuzes reeds voordat de eerste steen werd gelegd. Het project nam een aantal jaren in beslag: bij de start van het project was het jongste kind nog niet geboren, terwijl het bij de oplevering reeds naar school ging. Omdat de bouwheer niet langer afhankelijk wilde zijn van een energieleverancier, voerden we een diepte-soldering uit om energie uit de grond te halen voor de warmtepomp. Die wordt gevoed met elektriciteit van de zonnepanelen: voor het water staken we een regen- en een grondwaterput.
"Goede voorbereiding is veel meer dan het halve werk"
Fotografie: Michel Vaerewijck